'Üzücü olayların yaşanmaması için bacalarınızı kış öncesi temizletin'

Zonguldak Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürü Muhammet Ali Ateş, yaklaşan kış mevsimi nedeniyle vatandaşları baca temizliği yaptırmaları konusunda uyardı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 14:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ateş, eski araçlarda meydana gelen yangınlar nedeniyle sürücülerin de elektrik aksamlarını mutlaka kontrol ettirmelerini istedi.

Muhammed Ali Ateş, yaptığı açıklamada, hemen hemen her kış mevsiminde sobadan sızan gazlardan dolayı birçok vatandaşın hayatını kaybettiğini ya da hastanelerde tedavi görmek zorunda kaldıklarını hatırlattı.

Üzücü sonuçlarla karşılaşmamak için vatandaşlara uyarılarda bulunan Ateş, sobadan sızan karbonmonoksit gazının kokusuz ve renksiz olması sebebiyle fark edilemediğine dikkat çekti.

Zamanında yapılacak baca temizliğinin üzücü olayları engellediğini dile getiren Ateş, "Bacanın çekmemesi ya da rüzgârın oluşturduğu basınç nedeniyle, borudaki karbonmonoksit gazı odaya yayılır. Karbonmonoksit, renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için kolay kolay fark edilemez. Nefes yoluyla derhal kana karışarak kalp ve beyne oksijen ulaşmasını engeller. Bu tür zehirlenmeler ölümle de sonuçlanabilir. Sobadan çıkan yangın ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı en etkili önlem, bacaların kış mevsimi başında ve sonunda olmak üzere yılda en az iki kez temizletilmesidir." dedi

Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun, baca yangınlarına neden olduğunun unutulmaması gerektiğini aktaran Ateş, şu uyarılarda bulundu: "Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak can güvenliği tehlikeye atılmamalı. Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalı. Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli. Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı. Bacanızda sorun çıktığında itfaiye müdürlüğümüz (110) ya da 333 1 110 aranmalı. Ayrıca, baca temizliği ile ilgili vatandaşlarımız, Belediye İtfaiye Müdürlüğümüzden her türlü bilgi ve desteği alabilirler."

Ateş, ayrıca son zamanlarda artan metruk bina ve eski model araçlardaki yangınlarla ilgili de uyarılar yaptı. Metruk binaların cam ve kapılarının mümkün olduğu kadar kapalı tutulması gerektiğini kaydeden Ateş, söndürülmeden atılan sigara izmaritlerinin bu yangınların başlamasındaki en büyük etken olduğunu söyledi.

Eski model araçlarda başlayan yangınların çoğunlukla elektrik aksamından başladığının altını çizen Ateş, sürücülerin ve araç sahiplerinin belirli aralıklarla yaptıracakları kontrollerle araçlarındaki yangın riskini en aza indirebileceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber